
El Tren de les 17:14
Democràcia, pluralisme, benestar, independència
Autor:Ferran Requejo
RESUMEN DEL LIBRO:
Aquest llibre es basa en les anàlisis sobre diferents aspectes que incideixen en l’actual procés polític de Catalunya (2010-2017), tant en relació amb la pràctica institucional de les democràcies actuals com en relació amb la teoria democràtica sobre les relacions entre legalitat i legitimitat, drets individuals i drets col•lectius, democràcia i estat de dret, o sobre la legitimitat de les secessions en sistemes liberal-democràtics.
El llibre està estructurat en quatre capítols cronològics que recullen articles publicats en mitjans de comunicació, principalment a La Vanguardia i l’Ara. Cadascun d’aquests capítols està precedit d’un resum descriptiu dels principals fets del procés polític actual, incloent-hi un repàs sintètic de la política internacional del període. Unes cites de Shakespeare que recorren el llibre ens recorden que en política convé no quedar atrapats en els laberints de les abstraccions, sinó analitzar sempre els casos concrets, especialment per la informació empírica i moral diferenciada que arrossega cadascun (història, aspectes institucionals, cultura política, context internacional, etc.).
El primer capítol comprèn des de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut (juny 2010) fins a les eleccions al Parlament de Catalunya (novembre del 2012). El segon capítol comprèn des d’aquestes eleccions fins a la consulta/procés participatiu del 9 de novembre del 2014 (9-N). El tercer capítol ocupa des del 9-N fins a les eleccions al Parlament de l’any 2015 (27-S). Finalment, el quart capítol es basa en el període actual, encara en curs, presidit per la perspectiva d’un potencial referèndum sobre la independència de Catalunya. El llibre es tanca amb una breu “coda” sobre les perspectives immediates de futur.
Autor:

Ferran Requejo és catedràtic de ciència política a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona), on és director del Grup de Recerca en Teoria Política. Ha estat director dels màsters en Political Philosophy i en Diverse Democracies: Federalism, Nationalism and Multiculturality, així com del programa de doctorat del departament de Ciències Polítiques i Socials. Els seus camps de recerca són la filosofia política, les teories de la democràcia, el federalisme, les democràcies plurinacionals i el liberalisme polític i la socialdemocràcia després de la Segona Guerra Mundial. Ha rebut diversos premis de recerca: Rudolf Wildenmann Prize (ECPR, 1997), Ramon Trias Fargas (2002) i Associació Espanyola de Ciència Política al millor llibre (Multinational Federalism and Value Pluralism, Routledge, 2006). Ha estat membre de la Junta Electoral Central (JEC, 2004-2008), del comitè executiu de l’European Consortium of Political Research, i del Comparative Federalism Research Committee (International Political Science Association). Actualment és membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional, director de la col•lecció Una inmersión ràpida (Tibidabo Ediciones) i col•laborador dels diaris La Vanguardia i Ara i d’altres mitjans nacionals i internacionals.
Entre els seus llibres recents destaquen Politics of Religion and Nationalism. Federalism, Consociationalism and Secession (Routledge, 2015), Democracy, Law and Religious Pluralism in Europe (Routledge, 2014), Federalism, Plurinationality and Democratic Constitutionalism (Routledge, 2012), Federalism beyond Federations (Ashgate, 2011), Federalism and Plurinationality. Theory and caseanalysis (Routledge, 2011), La legitimidad en las democracias del siglo XXI. Un giro hegeliano (Lap Lambert, 2011) i Political Liberalism and Multinational Democracies (Routledge, 2010).