Empty

Total: 0,00 €

Barcelona sota la bota de Napoleó

Autor:
Jesús Conte
19,00 €
Idioma: 
Catalán
Soporte: 
Impreso
Páginas: 
278
ISBN: 
978-84-1347-823-4

Resum del llibre
Barcelona va estar ocupada i sotmesa 2.297 dies durant la Guerra del Francès (1808-1814). La repressió de les llibertats, l’extorsió econòmica amb l’ocupació i espoli de les cases i l’exigència creixent de diners i queviures per les tropes franceses i italianes van dur a una fugida massiva que va reduir la població a la quarta part.

La capital, tancada dins les muralles i en estat de setge perpetu, governada des de París al marge de la corona imposada de Josep I Bonaparte, va estar, fins i tot, annexionada de facto durant dos anys a l’Imperi napoleònic. Aïllada i incomunicada de la resta del Principat, els seus habitants assistien incapaços als successius intents dels sometents, l’exèrcit espanyol i l’armada anglesa per alliberar-la, mentre que els patriotes que conspiraven intramurs eren passats per les armes o penjats a la forca.

Fruit d’una exhaustiva consulta en arxius i documents de l’època, Barcelona sota la bota de Napoleó recrea com era la ciutat urbanísticament, socialment i econòmicament amb el comerç i les fàbriques tancades, amb funcionaris corruptes caragirats i com mentre que una minoria invertia el temps lliure en el teatre, els balls de carnaval i les rifes, altres milers de ciutadans s’amuntegaven en uns establiments de caritat desbordats.

Amb un llenguatge i un estil periodístic àgil, el llibre sobrevola un període força historiat des de l’òptica bèl·lica, però no prou analitzat pel que fa al mode de vida quotidià dels seus ciutadans.

Autor
Jesús Conte (Barcelona, 1954) és llicenciat en Ciències de la Informació i escriptor. La seva vida professional s’ha repartit per meitats entre l’exercici del periodisme en diversos càrrecs de responsabilitat, i la consultoria de comunicació amb despatx propi. Va ser cap de premsa del president de la Generalitat (1998-2003). Guionista de ràdio i televisió, ha participat també en tertúlies de TV3 i altres mitjans.

És autor de setze llibres, com ara Tarradellas, testigo de España (Destino, 2011), Les parets parlen (Mediterrània, 2000), i La Catalunya a mig fer (El Llamp, 1985), entre d’altres, i coautor d’Aquell 98. Crònica gràfica i apassionada del tombant de segle (Proa, 1998). Anteriorment, va publicar a Tibidabo El canvi del llenguatge (1988) i 10 anys d’Estatut a Catalunya (1990).
Professor associat de Comunicació a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) entre el 2003 i el 2014, ha impartit cursos en diverses universitats, institucions i entitats professionals.